Dorpsfeest Meedhuizen 15-17 Juni 2012
Monday 04 June 2012

De voorbereidingen...Havenstad FM
 
 
Op dit moment is het erg spannend in Meedhuizen. Alle boerenschuren zijn hermetisch afgesloten. Niemand weet van elkaar hoe hun versierde wagen er uit komt te zien of wat het onderwerp is. De reden van deze geheimzinnigheid is de traditionele optocht van de versierde wagens met kinderen van de lagere school. Deze wordt 1 keer in de vier jaar in Meedhuizen gehouden. Tijdens de optocht op 16 juni aanstaande is er in de Hoofdstraat ook een Midhoester Dieverdoatsiemarkt (een vrolijke zomerfair met een verscheidenheid aan kramen)

dorpsfeest


Er is op het Herbergplein aan de Hoofdstraat een traditionele kermis met zweefmolen, draaimolen, kop van jut, lucky crane, schiettent, suikerspinnenkraam en oliebollenkraam.

 

Lees meer...
 
Wie is de nieuwe parttime beheerder van dorpsherberg Lanting?
Tuesday 29 March 2011
.

Dat is Diny Dijk, de echtgenote van Luit Dijk junior (dan weet men vast wel wie ik ben zegt Diny) Van oorsprong is ze een Hogelandster, maar woont deze zomer al weer 22 jaar op Wilderhof. Ze werkt sinds 1981 bij Rijkswaterstaat, tegenwoordig als medewerker operationeel beheer. Dat houdt in dat ze zich binnen het volledige werkgebied van de Waddenzee, van Den Helder tot aan de Duitse grens, bezighoudt met calamiteitenbestrijding, ongevallen (aanvaringen), verontreiniging van water en schouw en inspectie van objecten: bijvoorbeeld de veerinrichting van de veerboten van en naar de Waddeneilanden. Ook heeft ze een eigen bedrijfje 4SAM, wat betekent Sieraden, Accessoires en Mode. Je zou toch zeggen dat dit wel genoeg moet zijn. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze bijzondere “move” als parttime beheerder van de Herberg.
Lees meer...
 
Een stukje historie van de kerk van Meedhuizen
Tuesday 29 March 2011

 Door Peter Mönnichmann namens Stichting Huis van Meedhuizen.

Ergens in de tweede helft van de dertiende eeuw kwam een groep monniken met werklieden aan op de kleine zandrug, met de naam Mithuysen. Op de zandrug, omringd door veen, moeras en plas, stonden een aantal houten huisjes, bewoond door boeren, jagers en handelaren.
Eeuwenlang al had de zandrug droge voeten gegeven aan vooral jagers, die vooral in de zomermaanden in de omgeving jaagden. De monniken kwamen waarschijnlijk van een klooster in de omgeving, bijvoorbeeld de Grijze Monniken van Termunten, of van Palmar, het verdronken hoofddorp in de Dollard. Misschien waren het monniken van Selwerd, Aduard of Appingedam. Ze hadden de opdracht gekregen om in Mithuysen een kerk te bouwen, van baksteen. Begonnen werd met het zoeken naar een goede kleiput, om kloostermoppen te vormen. Die werden te drogen gelegd in weer en wind. Toen de kloostermoppen droog genoeg waren, werden ze gestookt in ovens van baksteen. Het waren ervaren monniken, want de stenen werden goed doorbakken en sommigen voorzien van een glazuurlaag. Na een paar jaar van bouwen, stond er een zaalkerk zonder toren en met een dak van drie koepelgewelven van metselwerk. De kerk werd gewijd naar de heilige Laurentius. Zo ongeveer moet het rond 1265 eraan toe gegaan zijn in Meedhuizen.

Lees meer...
 
Fazenda* Amsweer
Tuesday 29 March 2011


Door Jan Veenstra.

Wanneer je op het internet via You Tube op Amsweer zoekt krijg je 4 filmpjes voorgeschoteld. Een daarvan gaat over het vertrek van een vliegtuig op Schiphol waarbij in de titel toevallig de lettercombinatie “ AMS weer” voorkomt. Twee filmpjes gaan over een drijvend kasteel dat over het Eemskanaal langs Amsweer is gevaren. Het derde filmpje lijkt een nieuwsreportage te zijn over de boerderij van Familie van Velzen. Het is volledig in het Portugees en daarmee voor de eenvoudige redactie van de Midhoester totaal onverstaanbaar. We zijn nu wel heel nieuwsgierig geworden naar wat er op Amsweer aan de hand is. Op een zaterdagochtend zit ik aan tafel met Arno van Velzen en voor ik mijn eerste kop koffie op heb is het raadsel al opgehelderd.
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 4 van 13